dijous, 17 de maig del 2012

L'EXERCICI FÍSIC, MOLT BENEFICIÓS PER ALS MALALTS D'ALZHEIMER


Comencem aquest reportatge recordant-vos:

Dissabte 2 de Juny

ANEM DE MARXA PER L'ALZHEIMER

Sortida nòrdica SOLIDÀRIA per la Diagonal de Barcelona, des de Francesc Macià als Jardins de Pedralbes, en benefici per la Fundació Alzheimer Catalunya.

Horari, de 9,30 a 12,00.

Preu: 5€ adults, 3€ nens.

Inscripcions:

Altra vegada us parlem d'ajudar a combatre la malaltia d'Alzheimer amb exercici físic:

Ens hem fet ressò d'una notícia molt interessant extreta de blog amic http://cuidadoalzheimer.com: L'exercici físic amb els seus beneficis és una gran eina  per mantenir lluny la malaltia d’Alzheimer. Dels beneficis de l’activitat física i la seva relació amb la malaltia  ja que us vam parlar anteriorment.
La pregunta torna a ser: què passa si optem per la Marxa Nòrdica, per ser l’exercici més complert?


Pel que sembla, l'exercici físic voluntari té un efecte protector i terapèutic contra l'Alzheimer, ja que millora les funcions sinàptiques neuronals, l'aprenentatge, la memòria, la funció sensoromotora i l'ansietat, segons les conclusions d'un estudi fet a casa nostra en què han   participat investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Durant la investigació, publicada a la  revista Journal of Alzheimers s Disease, els científics van usar diversos grups de ratolins transgènics, amb una patologia similar a la malaltia d'Alzheimer.

Segons el CSIC, les dades obtingudes no són fàcilment extrapolables a l'espècie humana, però suggereixen que l'exercici físic (i, probablement, l'intel · lectual) pot ser beneficiós a mitjà termini per retardar determinats símptomes característics d'aquesta malaltia i dels que acompanyen l’envelliment.

Els científics van separar els animals per grups segons l'avanç de la patologia: cada conjunt va tenir accés a una roda giratòria durant un temps diferent i en estadis de la malaltia diferents. Coral Sanfeliu, investigadora del CSIC a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona i líder de l'estudi, comenta:

"Observem els millors resultats en els ratolins de set mesos, que ja estaven en una fase moderada de la malaltia i que havien fet exercici durant més temps, de forma continuada des d'un mes d'edat".
Els ratolins malalts que no van fer exercici van presentar símptomes psicològics de demència i pèrdua cognitiva, alteracions en alguns mecanismes que influeixen en els records i l'aprenentatge, així com una pitjor funció sensoriomotora. Per contra, els que sí que n’ havien fet van obtenir millors resultats en totes les proves psicomotrius, en les de memòria i aprenentatge; menor ansietat davant situacions estressants i millor control de la resposta davant sobresalts.

L'equip d'investigació va analitzar també el teixit de l'escorça cerebral i l'hipocamp afectats per la malaltia, i va observar que alguns indicadors fisiològics rellevants, com l'estrès oxidatiu en el cervell, van obtenir millors resultats en els animals que van realitzar exercici.
MÉS MEMÒRIA

Gràcies a les proves electrofisiològiques es va constatar també que l'exercici protegeix la comunicació sinàptica entre les neurones. José María Delgado, de la Universitat de Pablo de Olavide de Sevilla, i participant en aquest estudi:


"Els resultats obtinguts suggereixen que l'exercici físic té un efecte beneficiós sobre l'activitat de l'escorça cerebral, el que es tradueix en una major memòria a llarg termini i en una major capacitat d'aprenentatge complex".


En la investigació han participat científics de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC), de la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla i de la Universitat de Califòrnia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada