Tots hem sentit a parlar de la malaltia d'Alzheimer i de com afecta als qui la pateixen i als seus familiars. Les terribles conseqüències d'aquesta malaltia neurodegenerativa signifiquen a la pràctica un procés involutiu molt greu que comença per la pèrdua de la memòria, afecta el comportament i les relacions socials i evoluciona cap a un procés de demència, al mateix temps hi ha una pèrdua de les funcions bàsiques de la vida diària (AVD's), un deteriorament físic i una regressió psicomotriu. A mesura que l'afectat va perdent capacitats i lucidesa, els familiars més propers s'han de fer càrrec de totes les seves necessitats bàsiques.
De moment no hi ha un tractament definitiu per a la malaltia, però tot allò que pugui ajudar a frenar el procés degeneratiu és molt benvingut. En aquest sentit també la Marxa Nòrdica pot jugar un paper molt interessant.
Fa un temps vam publicar un estudi on s'evidenciava que la MN tenia efectes molt positius sobre els afectats per la malaltia del Parkinson. Actualment, estem en condicions d'afirmar que, en el cas de la Malaltia d'Alzheimer, la MN també pot significar un granet de sorra més per pal.liar els efectes devastadors d'aquesta.
L'Agost del 2011, el Dr. Massimo Venturelli i el seu equip del Departament de Neurologia de l'Universitat de Verona, Itàlia , publicaven un estudi: -
Six-month walking program changes cognitive and ADL performance in patients with Alzheimer- on es revela que és possible estabilitzar per un temps les disfuncions físiques i cognitives en pacients afectats per la Malaltia amb un programa de caminades específic. Per tant, és evident que si a aquest programa hi afegim els bastons nòrdics i hi apliquem la tècnica de la MN, gens complicada, s'afegeix a l'activitat les extremitats superiors, i ...
això ho canvia tot! En la MN, s'incorporen els braços per caminar, i aquest fet porta a que marxar amb bastons, en certa manera equivalgui al gateig, el que significa que el treball psicomotriu efectuat pel qui practica la MN és molt més important: activa més programes motors i automatismes, i d'aquesta manera s'activa el funcionament de més àrees cerebrals, que no pas sols caminant. A més, cal tenir en compte que gràcies als bastons estarem sempre ben equilibrats i evitarem el risc de caigudes, molt comú en els afectats d'Alzheimer.
Així doncs,
CAL FER ALGUNA COSA! SALUT EN ACTIU està col.laborant colze a colze amb la
FUNDACIÓ ALZHEIMER CATALUNYA per posar-nos-hi. La funció d'aquesta entitat és donar atenció als afectats per la malaltia i als seus familiars, tutelatge de malalts, assessorament social i jurídic, acompanyament en tot el procés de la malaltia, etc... Una tasca que potser no és tant visible com la tasca mèdica i d'investigació però no menys
imprescindible i sempre en contacte directíssim amb totes les persones i famílies afectades.
Anoteu aquesta data:
2 de juny a Diagonal-Francesc Macià a les 9,30 hores. Farem una sortida de Marxa Nòrdica solidària per recaptar fons per a la Fundació Alzheimer Catalunya. estigueu molt atents a les properes publicacions on anirem explicar què cal fer per inscriure's i participar-hi.
ANEM DE MARXA PER L'ALZHEIMER!