dimarts, 29 de novembre del 2011

UN TAST DE MARXA NÒRDICA


El passat 10 de Novembre vam realitzar un "tast" de marxa nòrdica a metges del CAP Maragall. La jornada va constar d'una primera part on vam parlar de què és i els beneficis de la MN i una segona part on vam fer una demostració: bastons per a tots, tant metges com equip d'infermeria, unes consideracions prèvies i... A CAMINAR!
Es va fer una sortida pel barri. D'aquesta manera, els professionals de la salut perceben directament cóm n'es de fàcil la MN i en veuen els beneficis i les possibilitats com a teràpia per als seus pacients.
És essencial en sanitat incididir en les activitats de PREVENCIÓ per tal de millorar la qualitat de vida de tots amb un mínim de despesa sanitaria possible, sobretot mitjançant una activitat física fàcil, agradable, divertida, assequible, possible per a qualsevol edat i de baix cost econòmic.

dijous, 24 de novembre del 2011

LA MARXA NÒRDICA, EL MILLOR MEDICAMENT CONTRA L’ENVELLIMENT





En els temps actuals, podem viure més anys, l’esperança de vida s’ha duplicat en els darrers cent anys. Tanmateix, el que és realment important és viure millor. No hi hem de renunciar pel fet d’haver arribat a l’edat de la jubilació. És el moment d’iniciar una nova i llarga etapa en la que seguim tenint una importància enorme.


A vegades es pensa en la “gent gran” quasi com a persones que han deixat de ser de ser necessàries socialment i per tant que ja no són importants. Inclús les pròpies persones grans poden arribar a pensar això de sí mateixos. Aquest erroni pensament de “no servir per a res” és causant d’estats depressius post-jubilació i de deteriorament de la salut física i mental de la persona que està en ple procés d’envelliment.

Hem de tenir present que envellir no és res de nou, ho fem ni més ni menys que des que naixem, per tant cal adoptar les mesures adequades per a alentir el procés al màxim o, millor dit, que se dugui a terme de la forma menys lesiva. És convenient doncs, començar el més aviat possible a cuidar totes aquelles condicions que influeixen de forma important en l’envelliment, tals como la nutrició, l’ exercici físic, l’exercici mental, evitar l’ estrès, etc.
Tots sabem que una nutrició rica en productes que evitin els radicals lliures, és beneficiosa per a l’organisme en procés d’envelliment. Un consumo adequat d’aquests productes, entre d’altres, col·laborarà a una saludable vellesa:

1. Te. En totes les seves varietats és un magnífic antioxidant.
2. Cafè. consumit amb moderació, pot ser un gran aliat per a la prevenció del parkinson.
3. Nabius. ideal per a ajudar a evitar les infeccions urinàries i prevenir problemes cardiovasculars.
4. Poma. les pomes prevenen malalties cardíaques i diferents tipus de càncer.
5. Taronja. que contribueix a conservar un cor saludable.
6. Maduixes. ajuden a prevenir diferents malalties como els problemes cardiovasculars
7. Espinacs. eviten l’aparició de certs tipus de càncer.
8. Bròquil. contribueix a conservar els ossos sans i forts.
9. All. el millor aliat del nostre sistema immunològic.
10. Cereals. Per a reduir i prevenir el colesterol, així como el càncer de colon.



L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix l’Envelliment Actiu – Active Aging- com el procés «pel qual s’optimitzen les oportunitats de benestar físic, social i mental durant tota la vida, amb l’objectiu d’ampliar l’esperança de vida saludable, la productivitat i la qualitat de vida en la vellesa».

¿Què comporta l’Envelliment Actiu? Les polítiques d’acció proposades per la OMS (2002) per a potenciar els determinants psicològics i conductuals de l’envelliment actiu son:
1. Reduir els factors de risc associats a malalties i incrementat els de protecció de la salut a través d’hàbits saludables i exercici físic
2. promoure els factors de protecció del funcionament cognitiu
3. promoure les emocions i un afrontament positiu
4. promoure la participació psicosocial.
Anem a centrar-nos en el primer punt, encara que puguem incidir amb la pràctica de l’exercici regular en els quatre punts a tractar. Sobretot haurem d’evitar el sendentarisme, associat moltes vegades al pensament negatiu d’inutilitat social, de la persona gran. Aquí apareix la marxa nòrdica com exercici accessible, fàcil, complet i econòmic per a qualsevol persona.


Amb la pràctica, com ja sabem, evitarem el sobrepès que provoca el sedentarisme. Combinat amb un canvi dels hàbits nutricionals millorarem, amb la pràctica de l’exercici, l’important factor psíquic negatiu associat. La marxa nòrdica facilita l’accés a l’exercici físic de la persona que envelleix. No necessita res més que els seus bastons i els beneficis que li ofereix són molt majors que la despesa que suposa.
La marxa nòrdica és un tipus d’exercici que qualsevol persona pot realitzar. Inclús aquells que mai en han realitzat exercici de forma regular. Realitzar un curs, comprar uns bastons i començar a caminar és l’únic que necessiten. Un cop tinguin una tècnica adequada a les seves condicions personals, només és necessari una setmana de pràctica diària per començar a notar els resultats.



En persones que mai han fet exercici, s’haurà de començar amb períodes curts a baixa intensitat. Inclús si fos necessari començar amb només 5 minuts d’activitat diària. L’objectiu seria poder arribar als 30 minuts d’activitat diària a una intensitat moderada. No podem oblidar que cal començar amb un bon escalfament així com els inexcusables, i més encara en edats avançades, exercicis d’estirament -sense rebot- .



En aquest cas, hem de considerar la nostra sessió de marxa nòrdica como una pastilla, o un xarop, quelcom que si ens ho prenem cada dia ens mantindrà saludables.
Recentment s’han realitzat estudis sobre la incidència de la força muscular en l’Alzheimer. Concretament a càrrec de la doctora Patricia A. Boyle, del Centre Rush a Chicago i col·laboradors, sobre 970 subjectes i que tenien una edat mitjana de 80,3 anys i foren seguits durant una mitjana de 3,6 anys.

Van demostrar que en els nivells de força muscular elevats el deteriorament cognitiu era molt menor que en subjectes amb baixa força muscular. La causa és encara desconeguda, però aquest estudi empíric és suficient com et adoptar mesures preventives.
Jenne Goldberg, amb 70 anys
La marxa nòrdica, en la que hi intervé un 90% de la massa muscular, amb un baix nivell d’ impacte a les cames, és una gran exercici per al manteniment del to muscular, reforçar l’equilibri, per a prevenció de caigudes, evitar dèficits posturals que s’agreugen amb les lesions discals, deformitats artròsiques o reduir alteracions de tipus osteoporòtic.

L’exercici aeròbic a moderada intensitat, afavoreix, com és sabut, el reforçament del sistema immunitari, ajuda a lluitar contra les infeccions i les altres malalties degeneratives, com el càncer. Per tant la marxa nòrdica és un gran “medicament” preventiu per a la nostra salut.

Per últim ens referim als factors psicològics. La pràctica de la marxa nòrdica farà que el nostre cos generi endorfines, lluitant contra l’estrès acumulat. El factor socialitzant que suposa sortir en grup, sigui per a fer marxa nòrdica o qualsevol altra activitat, és també molt important per a evitar l’aïllament que afecta moltes persones grans.
Tot això farà que aconseguim l’ objectiu que és l’ENVELLIMENT ACTIU, o el que és el mateix, POSAR VIDA ALS ANYS.